ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΣΑ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΚΘ' - Γ.Ν. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
Δευ-Παρ – 7.30-13.05
Τηλέφωνο: 25694570
Τηλεομοιότυπο: 25694575
Μενού

Ιστορικό Σχολείου

Το σχολείο μας

To Δημοτικό Σχολείο Μέσα Γειτονιάς ΚΘ΄-Γ.Ν.Καλογερόπουλου, έχει το όνομα του μεγάλου ευεργέτη Γεώργιου Ν. Καλογερόπουλου. Ο Γεώργιος Καλογερόπουλος γεννήθηκε το 1903 στη Μικρά Ασία. Ο πατέρας του διατηρούσε βιομηχανία κατασκευής σαπουνιού και η μητέρα του ήταν πρακτική μαία. Λίγο πριν τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922, ο δεκαεπτάχρονος τότε Γιώργης πήγε στην Αθήνα όπου εξελίχτηκε σε άριστο τεχνίτη της κοπτικής και της ραπτικής. Παράλληλα, έμαθε βυζαντινή μουσική κι έγινε ιεροψάλτης.  Η Εθνική Συμφορά του 1922, έφερε τους γονείς και την αδελφή του Γ.Ν. Καλογερόπουλου κατατρεγμένους, νηστικούς και διψασμένους στην Κύπρο, όπου εγκαταστάθηκαν στη Λεμεσό.

Ο Γιώργος βρισκόταν στην Αθήνα και δε γνώριζε τι απέγιναν οι δικοί του παρά μόνο 2 χρόνια αργότερα, όταν τους εντόπισε μέσω του τύπου στην Αθήνα. Ήρθε στην Κύπρο για να βρει την οικογένειά του και άρχισε να εργάζεται εκεί. Άνοιξε εμποροραφείο στη Λεμεσό, όπου με την τέχνη του και το καλό του γούστο έγινε ράφτης περιζήτητος ανά το παγκύπριο. Ταυτόχρονα, έμαθε την τέχνη του και σε πολλούς άλλους. Μυαλό ευφυές, πολυπράγμον κι εμπορικό, διατηρούσε παράλληλα κι εμπορικό κατάστημα.

Είχε πολλούς φίλους. Τις Κυριακές επισκεπτόταν συχνά τα χωριά κι έψαλλε κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας. Προτιμούσε να επενδύει τα χρήματά του σε ακίνητη περιουσία. Η ζωή του ήταν απλή και λιτή, δεν ευτύχησε να κάνει οικογένεια αλλά αγαπούσε πολύ τα παιδιά.
Σε ώριμη ηλικία εξέφρασε την επιθυμία του στον τότε Αρχ. Μακάριο Γ' να διαθέσει ολόκληρη την περιουσία του για vα βοηθήσει τα άπορα και ορφανά παιδιά. Εκτελεστές της διαθήκης του διόρισε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και το Γενικό Εισαγγελέα, οι οποίοι κατείχαν τα εν λόγω αξιώματα όταν πέθανε.

Στις 13 Ιουνίου 1973 πέθανε ήσυχα και αθόρυβα. Το όνομά του κατατάσσεται στους μεγάλους ευεργέτες.

Το Δημοτικό Σχολείο Μέσα Γειτονιάς ΚΘ΄ βρίσκεται στα Πάνθεα και εμπίπτει στα δημοτικά όρια Μέσα Γειτονιάς.  Με τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η οποία τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2024, ο Δήμος Μέσα Γειτονιάς, έχει μετατραπεί σε Δημοτικό Διαμέρισμα Μέσα Γειτονιάς του νέου Δήμου Λεμεσού.  Η περιοχή Πάνθεα στα νότια συνορεύει με τα Κοντοβάθκια, στα ανατολικά με τον Άγιο Αθανάσιο, στα βόρεια με τη Φασούλα, στα δυτικά με την Αγία Φύλα και νοτιοδυτικά με τον Κάψαλο. Ο πληθυσμός της περιοχής Πάνθεα, σύμφωνα με την απογραφή του 2011 με αριθμό 1556, υπολογίζεται γύρω στις 20,000 και κατατάσσεται στους 15 μεγαλύτερους πληθυσμιακά Δήμους της Κύπρου, παρόλο που είναι ο μικρότερος δήμος σε έκταση.

Το Δημοτικό Σχολείο Μέσα Γειτονιάς ΚΘ΄ -  Γ.Ν Καλογερόπουλου αποτελεί ένα νέο κτίσμα, το οποίο οικοδομήθηκε το 2018. Φέτος φοιτούν 179 παιδιά σε εννιά τμήματα. Ως νεόκτιστο κτίριο χαρακτηρίζεται από μοντέρνα γραμμή, οι αίθουσες του είναι ευρύχωρες και φωτεινές. Το κτίριο αποτελείται από δύο ορόφους. Στο ισόγειo υπάρχουν έξι αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα Ειδικής Εκπαίδευσης, Λογοθεραπείας, εργαστήρια Οικιακής Οικονομίας, Τέχνης, Μουσικής, Σχεδιασμού και Τεχνολογίας,  αίθουσα Βιβλιοθήκης, Ψυχαγωγίας, Γραφείο Δασκάλων, Βοηθών και Γραφείο Διευθύντριας.  Στον πρώτο όροφο υπάρχουν άλλες έξι αίθουσες διδασκαλίας, στις οποίες υπάρχει πρόσβαση και με ανελκυστήρα.

Τα εγκαίνια του σχολείου τελέσθηκαν στις 17 Μαΐου 2019, από τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ.Νίκο Αναστασιάδη.

 

Φεβρουάριος 2022

Εμπλουτισμός Δημόσιων Κτιρίων με Έργα Τέχνης
Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα και πιο συγκεκριμένα στην υποχρέωση που προκύπτει από τον περί του Ελάχιστου Υποχρεωτικού Ποσοστού Εμπλουτισμού των Δημόσιων Κτιρίων με Έργα Τέχνης Νόμο του 2009 προκηρύχθηκε διαγωνισμός για τον εμπλουτισμό του σχολείου μας με Έργο Τέχνης .
Αποτέλεσμα του διαγωνισμού είναι το Έργο Τέχνης που κοσμεί την ανατολική πλευρά του σχολείου μας δίπλα από τη Βιβλιοθήκη.
Το γλυπτό είναι του γλύπτη Alex Welch και είναι εμπνευσμένο από την Ελληνική Μυθολογία .
Παρουσιάζει τους τέσσερις Ανέμους οι οποίοι έσερναν την άμαξα του Δία υπό μορφή αλόγων, τους γνωστούς Αθάνατους Ίππους. Οι Άνεμοι, οι οποίο εκπροσωπούν τα τέσσερα σημεία της πυξίδας, τις τέσσερις εποχές, τα τέσσερα στοιχεία της φύσης και συνεπώς τον κύκλο του πλανήτη μας , ξεπροβάλλουν κάτω από ένα οικοδόμημα που μοιάζει με ανθό λουλουδιού, από το οποίο αναδύεται ένα τεράστιο μαργαριτάρι σοφίας. Ένα μείγμα μυθολογίας και συμβολισμού.
Ο στόχος του γλύπτη ως προς τον σχεδιασμό του γλυπτού είναι να μοιάζει σαν ένα γιγάντιο παιγνίδι όπως μια κουδουνίστρα ή ίσως ένα καρουζέλ , κάτι που να διασκεδάζει και να εμπνέει. Η ελπίδα του είναι να προκαλέσει παρόμοια αισθήματα στα παιδιά που φοιτούν στο σχολείο μας . Από το έδαφος μπορούν να βλέπουν με θαυμασμό τη σκηνή των αλόγων που ξεπροβάλλουν στον κόσμο. Από τον δεύτερο όροφο θα βρίσκονται στο επίπεδο της μπάλας καθρέφτη , αντανακλώντας και παραμορφώνοντας τον περιβάλλοντα χώρο και δίνοντάς τους μια αστεία και διασκεδαστική αντανάκλαση του εαυτού τους.